HTML

etimológia

Asszociálgatunk? Asszociálgatunk?


Programozásról, website-buildingről lépésről lépésre, közérthetően, sok példával.

Friss topikok

  • fds7543: úgy látszik mégse (2013.03.15. 11:14) Ennek itt a helye
  • fds7543: @kovácske: Köszönöm az értékes hozzászólást! (2012.03.11. 10:42) zsír új
  • trabant: A fejtegetés nagyrészt helytálló, de a kicsikarás némi túlzás, mert megrendelésnél, üzletkötésnél ... (2012.02.05. 21:34) vigéc
  • dorogzultan: az angol nyelvű Wikipedia ezt írja: While two-piece bathing suits had been worn on the beach befor... (2011.11.03. 23:32) bikini

Linkblog

szubkultúra

2010.04.29. 10:06 fds7543

Angol nyelven a metrót subway-nek mondják, ahol a way utat jelent, a sub pedig hogy valami alatt. Tehát az elnevezés arra utal, hogy míg a tömegközlekedés nagyrésze a közutakon történik, addíg a metró az utak alatt közlekedő jármű.

Ugyanez az elnevezésbeli logika érvényesül a submarine elnevezésükben, ahol a marine a tengerre utal, innen kitalálható, hogy a tengeralattjárót hívják így - ebben az esetben a magyar észjárás is a tengerfelszín alatt közlekedő járművet idézte meg.

Mindebből látható, hogy a sub- előtag mindig arra utal, hogy valami a szem elől részben rejtve, valami alatt húzódik meg. Szubkultúra szavunk is ezt a logikát követi. Míg a kultúra foglalja össze a társadalom által elfogadott művészeteket, addíg szubkultúrának hívunk minden alulról épülő, alulról induló művészeti ágat, ami nem fér bele az általánosan elfogadott kultúra keretei közé, másrészt sokszor nem is tud róla az átlag ember, hogy létezik. A szubkultúrát művelő és befogadó egyének sokszor maguk is a társadalom szélső rétegeit képviselik, a társadalom által elfogadott kereteket és szabályokat nem tartják minden esetben rájuk is vonatkozónak.

A kultúra műalkotásait a múzeumokban tekinthetjük meg, míg a szubkultúra terepe sokszor az aluljáró, az utca.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etimologia.blog.hu/api/trackback/id/tr141961356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása