HTML

etimológia

Asszociálgatunk? Asszociálgatunk?


Programozásról, website-buildingről lépésről lépésre, közérthetően, sok példával.

Friss topikok

  • fds7543: úgy látszik mégse (2013.03.15. 11:14) Ennek itt a helye
  • fds7543: @kovácske: Köszönöm az értékes hozzászólást! (2012.03.11. 10:42) zsír új
  • trabant: A fejtegetés nagyrészt helytálló, de a kicsikarás némi túlzás, mert megrendelésnél, üzletkötésnél ... (2012.02.05. 21:34) vigéc
  • dorogzultan: az angol nyelvű Wikipedia ezt írja: While two-piece bathing suits had been worn on the beach befor... (2011.11.03. 23:32) bikini

Linkblog

textúra

2010.06.24. 10:37 fds7543

A latin textus szó egyszerre jelent szövetet, innen ered textil szavunk, és szöveget, amely latin ős előfordulását pedig az angol text szóban érhetjük tetten.

Ha még hozzávesszük a textus olyan további jelentéseit, mint összefűz, összerak, szövöget, akkor máris világossá válik két magyar szavunk: a szövet és szöveg közötti összefüggés.

Gondoljunk a Connections egy szövegében felbukkanó kifejezésre: "Szavakat szóláncokká szőni", vagy arra, hogy ha tagmondatokat összetett mondattá építünk, azt mondatfűzésnek nevezik.

Ahogy a szövet szálai sorban követik egymást, és keresztben a másik sor szál pedig rögzíti azokat, úgy sorjáznak a betűk, szavak és mondatok egymás után a papíron, és a nyelvtani egyeztetések, és tartalmi keresztutalások avatják szöveggé.

Vagyis szövet szavunk a sző igéből született, a főz-főzet analógiájára- míg szöveg szavunk a fent leírt gondolati háttérből született nyelvújítási lelemény.

A textúra annyit tesz szövet vagy szerkezet, de napjainkra gazdagodott jelentése a számítógépes grafika világában: három dimenziós hatású objektumok felületét vonják be vele - mintha csak szövetet húznának rá -, így lesz például a virtuális világban egy hengerből mohával borított, sűrűn erezett kérgű fenyő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etimologia.blog.hu/api/trackback/id/tr672105918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása