HTML

etimológia

Asszociálgatunk? Asszociálgatunk?


Programozásról, website-buildingről lépésről lépésre, közérthetően, sok példával.

Friss topikok

  • fds7543: úgy látszik mégse (2013.03.15. 11:14) Ennek itt a helye
  • fds7543: @kovácske: Köszönöm az értékes hozzászólást! (2012.03.11. 10:42) zsír új
  • trabant: A fejtegetés nagyrészt helytálló, de a kicsikarás némi túlzás, mert megrendelésnél, üzletkötésnél ... (2012.02.05. 21:34) vigéc
  • dorogzultan: az angol nyelvű Wikipedia ezt írja: While two-piece bathing suits had been worn on the beach befor... (2011.11.03. 23:32) bikini

Linkblog

bikini

2010.05.07. 22:49 fds7543

A mono- előtagként mindig arra utal: valamiből egy van.

A di-, máskor bi- pedig arra, hogy kettő.

A monológot egy szereplő mondja, lényegében magában beszél, hangosan gondolkodik, összegzi gondolatait, míg dialógust ketten folytatnak.

Ha zenét hallgatunk, és a két hangfalon más-más hangok szólalnak meg - ezáltal térhatásúvá téve a hangzást -, azt sztereónak hívjuk, de ha a térhatás elmarad, és egyféle hangot ad ki mind a két hangfal, úgy az mono (és emiatt hívják a viccben a fél fülére süket manót úgy, hogy monó.)

A bikini kétrészes fürdőruha, de ha a lányok a melltartót félredobva napoznak, úgy monokiniznek.

A bináris számrendszer a kettes számrendszer elnevezése, a bifokális szemüveg mindegyik lencséje két részből áll: felül távolra fókuszál, alul közelre.

A monogám párkapcsolat alapja a kizárólagosság: csakis egyvalaki jöhet szóba, mint szerelmes társ. A mi kultúránkban büntetik a bigámiát, amikor valaki úgy házasodik, hogy van már egy törvényes házassága - nem lehet senkinek két házastársa.

A monoteizmus jelentése egy istenben való hit, ilyen vallás a kereszténység. (Az ókori görögök politeisták voltak: számtalan istent különböztettek meg.)

A monoton kifejezés szinonímája magyarul egyhangú.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etimologia.blog.hu/api/trackback/id/tr421982868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilágyi Attila 2010.12.13. 18:38:28

A dialógus a kakukktojás! A "di" ugyanis ezen szóban nem önálló előtag, hanem csupán a "dia" (gr.: "át", "keresztül") szó része. A "dialógus" a "dia" (gr.: "át", "keresztül") és a "logosz" (gr.: "ismeret", "tudás", "szó", "értelem") görög szavak összetételéből keletkezett, és szó szerinti jelentése: "ismeret átadás", vagy "szavakon keresztül", illetve "szóval át(ad)"

A "dia" közismert előfordulása még a "diafilm" görög eredetű szóösszetétel, ahol a "film" (gr.: "hártya") keresztül (gr.: "dia") világításával vetítünk képet; valamint a "diameter" (gr.: "átmérő").

Az is megérne egy-egy külön érdekes bejegyzést, hogy mi köze az "egyházi szolga", az "ördög", a "cukorbetegség", a "rekeszizom" és a "nyelvjárás" szavaink közismert szinonímáinak a görög "dia" szóhoz (segítek: "diakónus", "diabólus", "diabétesz", "diafragma" és "dialektus").

Az persze már egy görög nyelvi etimológiai kérdés, hogy a "dia" (gr.: "át", "keresztül") szónak mi a kapcsolata a "di" (gr.: "kettő(s)", "dupla", "ismétlődő", "iker") szóval, hiszen könnyen lehet, hogy a "keresztül" ("dia") jelentés valóban az 'egyik oldalról a másikra', vagy 'két oldal közötti' illetve 'kettő közti' jelentésben található "kettő" ("di") fejleménye.

fds7543 · http://duplaklikk.blog.hu 2010.12.13. 18:52:39

@badar: Szia! kirakhatom posztba amit írtál?

dorogzultan 2011.11.03. 23:16:23

A bikini fürdőruhának semmi köze nincs a kettes számrendszerhez! a nevét a Csendesóceáni Bikini Atol-on végzett atomrobbantások szenzációjóról egy ujságírótól kapta mert a kétrészes fürdőruhák megjelenése az 50-es évek Francia Riviéráján, a Bikini Atolon végzett hidrogénbomba robbantás szenzációjával söpört végig.
Később a "monokini" már egy mesterségesen gyártott szó volt, jó lenne tudni ki találta ki.

fds7543 · http://duplaklikk.blog.hu 2011.11.03. 23:26:19

@dorogzultan: hoppá! kössz! wikipédia ezt írja, ami még érthetetlenebb számomra: "A bikini fürdőruhát is erről a szigetről nevezték el, az alakja miatt." Az alakja miatt?!
Lehet, hogy a monokini a bikini ellentétpárjaként az általam is leírt hibás gondolatmenetből született? Mert ha rossz is az etimológia, logikailag szépen illik hozzá.

dorogzultan 2011.11.03. 23:32:37

az angol nyelvű Wikipedia ezt írja:
While two-piece bathing suits had been worn on the beach before, the modern bikini was invented by French engineer Louis Réard in 1946. He named it after Bikini Atoll in the Pacific, the site of the Operation Crossroads nuclear weapon tests in July that year. Ezek szerint én sem jól tudtam mert nem az 54 es Hidrogén (Teller Ede) hanem a korai 46 os robbantásokról és nem ujságíró hanem mérnök adta a nevét, ha hihetünk a Wikinek. nem csodálkoznék ha enneka keverékében lenne az igazság mert a Wikipedia állandóan változik.
süti beállítások módosítása